Dans och massmedias makt

Vivis Dansskola
Tel 060-61 14 15

    

Den här terminen hoppas jag få fler små söta barn som vill dansa, jazzdansare och naturligtvis balettdansare. Balett är grunden för alla dans.

Jazzdans är inte alls någon gammal dans som Sundsvalls-borna förletts att tro av pressen. Det skrivs bara om aerobics i Sundsvall med trim-slim, slit-fit-hit, pump-jump etc. Det var Jane Fonda som introducerade sådant. Hon har dansat balett som barn och ungdom, vilket har gett henne den figur hon har. När hennes kropp inte längre klarade av balettens krävande träning, ville hon hitta på något mer lättillgängligt för mogna kvinnor. Tyvärr lockas även yngre förmågor till denna träning av aerobicinstitut u p a, som växt upp som svampar ur marken och som påhejade av pressen passar på att tjäna en grov slant med hjälp av instruktörer som ingalunda har någon högskoleutbildning.

Pressen skriver gärna om hip hop och streetjazz (streetdance) som om det inte finns något annat. Jag kan också lära ut dessa danser men är less på ryck-och-knyck, den slarviga, slafsiga stilen och den tjatiga musiken. Den låter som ett rabblande av telefonkatalogen. Danserna har för resten sitt ursprung i en väldigt gammal dans, be bop. Hur många är det som får skador?

Nej, fram för stilfull jazzdans! Det undervisas i jazzdans i dansskolor i Stockholm och andra städer och jazzdanspedagoger utbildas vid Danshögskolan. Träningen är  allsidig och kontrollerad och ger fin koordination. Eftersom jag ger individuell undervisning, har jag hitintills inte haft några elever som har fått skador. Danserna och dansstegen är sköna och roliga. Jag har haft 250 elever i jazzdans!

Fördelen med dansträning är, att den inte är så kroppsfixerad. Jovisst, speglarna finns här men de är till för att eleverna ska kunna se, om de har rätt hållning och gör rörelserna rätt. Rätt "placering" säger vi danspedagoger. Man tränar för att kunna uttrycka känsla och stil i danserna och inte för att en viss muskel ska se ut si eller så. Men på köpet får man vackra långsträckta muskler och en upprätt och fin hållning. Det är världens bästa träning.

Det är otroligt vilken makt massmedia har. Bara för att några kändisar med vingliga ben och höga klackar har fått sopa golvet i TV 4, har ut och "stuffa" numera upphöjts till kultur. Kulturmagasinet i Sundsvall har smällt upp en dansbana. Vad är kultur idag? Är det en företeelse som det skrivs om på tidningarnas kultursidor och visas i TV:s kulturprogram? Eller är det precis allt? Snart kan alla innebandyfantaster glädja sig åt en innebandybana i foajén i Kulturmagasinet.

Så nu måste pressen slå ihop kultur- och sportsidorna och börja skriva om konstnärlig dans - även på hög nivå! - dagligen och jag ser fram emot att TV äntligen sänder minst en timmes reportage om konstnärlig dans i sportprogrammen, som sänds flera gånger om dagen, istället  för en timme om året på obekväm tittartid. En temakväll om dans och en dansmusikal  var allt som visades i TV 2008.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0