Don Quijote

Äntligen har Sveriges Television visat en balettföreställning på lördagkvällen. Det var Don Quijote, en gästföreställning 2007 i Paris på 1 tim 40 min med Nationalbaletten på Kuba. Instuderingen är gjord av Alicia Alonso efter koreografi av Marius Petipa. Hon är också konstnärlig ledare och grundade balettensemblen 1948. Hon är idag 89 år. Alicia Alonso uppträdde som solist och turnerade runt hela världen ända till 70-årsåldern, delvis blind sedan länge. Jag såg henne dansa och gestalta en purung flicka, Julia i Roemo och Julia,  när hon var över 60 år. Det var i ett kulturprogram på SVT för många år sedan.

Don Quijote är en roman skriven i början av 1600-talet av Cervantes. Romanen är i två delar och handlar om en riddare från La Mancha, som lever i en fantasivärld. Han ger sig ut på allehanda äventyr med en flicka och sin vapendragare Sancho Panza.

Det var en fin föreställning med duktiga dansare, bravurnummer, spansk dans och vackra dräkter.

Cabaret

Nu har jag varit i Stockholm och sett Cabaret. Det var sista föreställningen.  Helena Bergström gjorde en rättså oskuldsfull Sally Bowles och Rikard Wulff var lagom sliskig som konferencier. Danserna var vågade men man slapp se nätstrumpor. Cabaret handlar om tiden i Berlin före andra världskriget och en klubb, där man parodierar om dekadansen, nazismen och dess förestående fasor. Det var absolut sevärt.

Och så fick jag träffa min kära syster Alice. Teaterbiljetterna bokade jag för fyra månader sedan och tågbiljetter fick jag för 190:-- tur och retur. De bokade jag kl 0.01 exakt tre månader före avresa. Det är då som det går att få tag i biljetter till lägsta pris. Annars kostar en enkelresa över 2 000:--. Restiden är bara 3 tim och 20 min. Jag veckopendlade mellan Sundsvall och Stockholm i 5 1/2 år vid tiden för min dansutbildning för min dotter var kvar i Sundsvall.  Med alla fortbildningskurser blev det nog minst sex år. Då tog tågresan 5 1/2 timmar i bästa fall. Ofta var tågen försenade.

Nej, jag hittade ingen klänning i Sundsvall. Jag köpte en jättesöt klänning för 499:-- hos Tiara på Drottninggatan i Stockholm och en lika söt blus, made in England,  för 210:-- efter avdragen rabatt på 30 % så den Stockholms-resan gick ihop. Jag var först i en butik vid Odenplan. Där fanns en klänning i liknande modell och tygkvalitet för 1 199:--, alltså mer än dubbelt så dyr. Det var fel färger dessutom.

RSS 2.0