Nu sjunger solfångaren!

Äntligen har snön rasat från solfångaren. Det har varit tö ett par dagar och jag har väntat. Nu sjunger och susar det i solrören. De är dragna genom skorstenen och värmer upp också den så att en mysig värme sprider sig genom mur och element. Efter den kallaste, hårdaste, mest snörika vinter jag kan minnas, är det vårvinter och den bästa tiden på året ända fram till midsommar ligger framför oss. Härligt!

Krångel i pannrummet

Pelletsanläggningen har krånglat. Den har gått utan anmärkning i fem veckor. Det var överhettningsskyddet som hade löst ut och optovakten behövde rengöras. Det har varit extremt kallt i flera dagar, -20 igår.  Det är typiskt, att den måste stanna, när det är som kallast. Anläggningen ska gå i intervaller men när det är så kallt, snurrar den på utan avbrott, vilket gjorde, att den blev överhettad. Det kan emellertid inte uppstå någon tillbakabrand, eftersom jag insisterat på att en sprinkler monterats. Efter det har EcoTec en sådan med som standard.

Den ende reparatören som klarar av denna teknik bor i Hudiksvall så honom kan jag inte kalla på varje gång det blir något tillbud.  När man är småföretagare och dessutom fastighetsägare, kan man inte vara handfallen utan man får lära sig att stå på egna ben och klara av det mesta själv. Så jag är både tekniker, fastighetsskötare, lokalvårdare, trädgårdsmästare, administratör och kamrer, förutom att jag är danspedagog. Fördelarna med egna lokaler uppväger dock stort nackdelarna. Jag har hyrt lokaler en tid och det har inte alls har fungerat.

Det är en utmaning och triumf, när man har löst problemet. Efter 3 1/2 timme fick jag igång maskinen. Då var jag slut som artist.

Det är för att slippa sådant krångel som jag ska byta till en värmepump framöver. Det blir absolut ingen fjärrvärme för Korstaverket bränner sopor, som forslas hit ända från Norge, och förorenar den av fabriker och bilar redan nedsmutsade Sundsvallsluften ännu mer. Och tänk vilka avgaser transporterna också släpper ut!

Sedan har jag i alla fall tränat. Hade tänkt gå på stan och leta efter en klänning men det får bli en annan gång.. Jag ska snart åka till Stockholm och titta på "Kabaret" i regi av Colin Nutley.

Nya gardinerJag har sytt nya gardiner till danssalen. Har sökt i flera år efter gardiner som passar till ett hus med gammaldags charm. Jag hade tänkt mig något i gammalrosa men fick ge upp. De här får hänga med ett tag. De är sydda med veckband och jag har sytt sex gardiner. Det blir sammanlagt 30 sömmar. Först har jag tråcklat och sedan sytt på maskin.

I en tid när konfektion oftast är billigare än hemskräddat, är det få som kan sy fastän det kan bli både bätte kvalitet och passform.  Jag har sytt massor med scenkläder och fått hjälp med bara enstaka plagg. Det har varit klänningar, byxor, kjolar av alla de slag, karaktärsdanskjolar, flamencokjolar, cancankjolar och tyllkjolar förstås för att nämna några.

Det var min mor som lärde mig sy. Min mormor var finsömmerska och sydde brudklänningar. Hon hade en syster, Klara, som försörjde sig som modist i USA. Hon sydde alltså hattar till försäljning. Det var tydligen lönande för hon kunde adoptera två barn. Jag minns henne som en gullig dam med silvervitt glänsande hår och hon läste gärna spännande kärleksromaner.

Alcazar


Såg melodifestivalen igår. Brukar titta, eftersom det kan finnas en hel del dansnummer. Annars tycker jag inte om schlagers något vidare. Alcazars framförande var genomproffsigt. Det höll hela vägen från början till slut.  Koreografin  passar perfekt till musiken och texten. Imponerande att sångarna kunde klara av både sången och dansen och skönt att slippa se flaxande dansare i bakgrunden. En stund var det bara dans till musiken. Fint. Scenografin (dräkterna) är stilfull.  Det är tröttsamt med för mycket effektsökeri. Tidigare har jag inte uppskattat Alcazar men jag undrar nu, om de inte har chans att vinna allt.

Annars var det Petra Meldens kreationer som var njutbara.

RSS 2.0