Om dansutbildningar - Licens även för danslärare

Det är inte lätt för föräldrar och andra att skilja på olika utbildningar vad gäller dans.

Förberedande ettåriga preparandkurser finns bl a hos Balettakademien och Kulturama i Stockholm. Därifrån kan man söka vidare till den treåriga yrkesdansarlinjen på Balettakademien i Stockholm eller Göteborg. Från början, 1983, var utbildningen i Göteborg endast tvåårig. Först i slutet av 80-talet blev den treårig. Balettakademien finns bara i Sverige Den finns inte i London!  Balettakademien har ingen högskoleutbildning.

Barndans finns inte på schemat på Balettakademiens yrkeslinjer. Barndans finns däremot på Danshögskolans pedagoglinje och är en metod att undervisa barn i olika åldrar. Även barnanatomi, barnmotorik,  musik, fridans, klassisk balett grad 1 för nybörjare, karaktärsdans (ryska, ungerska, polska danser), spansk dans, svensk folkdans och pedagogisk praktik ingår.

Om man vill bli danslärare, måste man komma in vid Danshögskolans pedagoglinje i Stockholm. Den är numera fyraårig och är både en pedagog- och dansarutbildning. Efter avlagd examen får man ett diplom som är ett körkort (licens) till att driva en egen dansskola eller att få en tjänst som danslärare.

Också dansare som har gått ut Svenska Balettskolan måste genomgå en ett- till tvårig kurs på Danshögskolans pedagoglinje för att få erforderlig kompetens att undervisa i dans. Svenska Balettskolan tar in elever från årskurs 4 och från första året på gymnasiet. Det är således både en grund- och gymnasieskola. Det är härifrån som dansarna rekryteras till Operabaletten.

Jag deltog i en preparandkurs (klassisk balett,  fridans, jazzdans) samt proffsklasser i jazzdans och diverse andra klasser i klassisk balett, fridans, karaktärsdans på Balettakademien i Stockholm. Jag hann även med att dansa klassisk balett två gånger i veckan hos Lilian Karina samt spansk dans hos Barbro Thiel Cramér och kom så småningom in på pedagoglinjen vid Danshögskolan.

Jag kräver licens för att få öppna privat dansskola, precis som läkare, tandläkare, sjukgymnaster måste ha licens för att öppna privatpraktik. Lärarförbundet kräver nu licens för alla lärare, innan de får tjänstgöra som lärare. De måste ha lärarutbildning på högskola. Jag hoppas, att de kräver  licens även  för danslärare. Rektorer, som inte vill ta ansvar, kan annars fortsätta anställa amatörer. Rektorerna förstår inte eller vill inte förstå, att de därigenom kan utsätta eleverna för livslånga skador och dessutom har de inte fått några kunskaper.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0