Pelletsvärme, vegetarisk mat

Nu har vi satt igång pelletsanläggningen så att det blir varmt och mysigt tills eleverna ska komma. Jag har alltid varit miljömedveten och var först som villaögare i Sundsvall att byta ut oljan mot pellets. Det var 1997. Den får snurra på tills den går sönder och sedan blir det nog en luftvattenvärmepump.  Jag har 10 m2 solfångare på taket och den ger både värme och varmvatten maj - september.

Jag har alltid varit klimatsmart också, utan att veta om det. Det är ett nytt ord som redan börjar kännas utnött, säger hellre miljömedveten, för jag äter vegetariskt en till tre gånger i veckan för att det är hälsosamt.  Baljväxter (bönor, ärter, linser) + spannmål (ris, korn, vete, råg, havre) = fullvärdigt protein. Det duger inte med bara ett salladsblad, om man ska äta vegetariskt.

Här är ett recept:

bönor (t ex kidneybönor eller vita bönor)
aubergine (är en potatisväxt och kan bytas ut mot potatis)
gul lök eller purjo
ett par vitlöksklyftor
1 paket krossade tomater
någon grönsak till, om man vill
saft av en halv citron
1 grönsaksbuljongtärning
lite olivolja
vatten efter behov

Bönorna måste ligga i blöt över natten, vattnet hällas av och bönorna därefter sköljas. Koka en stor sats och frys in det som inte går åt.

Lök fräses i olja på svag värme. Blanda alla ingredienser som får koka tills aubergine är mjuk. Blanda i de kokta bönorna.

Till denna rätt grovt rågbröd. Man kan i stället koka ris eller korngryn och blanda i grytan.

Min mamma lärde mig att baka bröd och jag äter alltid hembakat bröd.  Det här blir tre rejäla limpor.

1/2 liter grovt rågmjöl
2 1/2 liter rågsikt, spara en del till utbakningen
3 dl kruskakli
gärna ett par deciliter fiberhavregryn
1 liter mjölk
2 paket jäst
lite olivolja
lite äppelcidervinäger
brödkryddor
salt
russin, om man tycker om det

Jästen rörs ut i 2-3 dl vatten, mjölken ljummas, blanda i alla ingredienser, gärna i hushållsassistent. Degen får jäsa övertäckt, knådas och bakas ut. Får jäsa en stund, gräddas i 175º i 10 min, värmen sänks till 150º,  grädda tills limporna blir svagt bruna. Det tar 45-50 min.

Broccolilasagne är också gott.

Förkoka 6 lasagneplattor. Blanda i några droppa olivolja så att de inte klibbar ihop.
Förväll broccolin.
Gör en vit sås (ca  100 g smör,  3 msk vetemjöl, späd med mjölk, salt, svartpeppar, ska kokas och röras om till önskvärd konsistens)
Riv ost.

Täck en ugnsfast form med lasagneplattor, ett lager broccoli, ett lager vit sås, ett lager riven ost, ett lager lasagnepolattor, ett lager vit sås, ett lager riven ost.  In i ugnen 150º cirka 30 min.  Den ska få en guldgul färg, inte brännas.

Jättegott.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0