Covent Garden - L´Opera de Paris

SVT visade igår kväll en helaftonsföreställning från Covent Garden med experimentell fridans koreograferad av en skotte, Waynee Mc Gregor. Säkert intressant för dansarna, som är med och skapar sekvenserna och därmed känner sig delaktiga i koreografin.

Dansen tycks mer vara en angelägenhet för dansarna som ett uttryck för en gruppgemenskap än att förmedla ett budskap eller ett engagement hos en publik. Ryckiga, marionettliknande, kråmande akrobatiska rörelser utförda av atletiska dansare, som såg ut att ha tränats på gym. Allt till gnetiga, tråkiga stråkar utan eller med ytterst sparsam scenografi. Mycket tröttsamt!

Jodå, jag har besökt Covent Garden. Den gången visades fin balett och en fridans till Elite Syncopations av Scott Joplin. En lång dansös dansade med en kort liten man. Det var en parodi på ett balett-pas de deux.

Är det helt fel med ett skratt?!

SVT visade tidigare i veckan en dokumentär om baletten vid Parisoperan. Man fick se glimtar från repetitioner, dansskola och föreställningar. En omväxlande repertoar med både balett och fridans. Underbar musik bl a från Nötknäpparen. Dansarna är skolade med noggrann placering och danser och rörelser utfördes med perfekt precision. Bandade alltihop och såg dokumentären två gånger. "La Danse" finns att hyra som dvd hos bl a lovefilm.se.

Har besökt l´Opera de Paris två gånger. Minns särskilt Le Spectre de la Rose. (I rosenrött jag drömmer.) Fick förresten se en repetition till den på dansskolan, där jag tränade balett och jazz, som låg i samma kvarter på Montmartre som Operan. I dansstudion fanns ett sluttande trägolv precis som på Operan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0